blogg

Vara utomlands länge med barn i skolåldern!

Jo det går faktiskt! Och nej, jag menar inte genom att gå emot reglerna och bara köra (även om det mycket väl hade kunnat vara ett råd från mig). 

Vi är ju ganska många som lever med drömmen att göra vårt livs resa eller vara utomlands en längre tid. Och nästan lika många tänker att när skolplikten sätter in, då är det liksom ‘för sent’. Men. Good news. Det är det absolut inte! 

Man kan på grund av särskilda skäl (här nämns särskilt längre utlandsvistelse) vid sin kommun ansöka om att ens barn ska få vara borta från sin skolplikt under en längre tid om eleven kan fullgöra skolplikten på annat sätt. Vänta! Det behöver lyckligtvis inte vara en svensk utlandsskola för i ärlighetens namn vore ju det väldigt begränsande. Nej, ett annat exempel och ett bättre alternativ för många resor och äventyr är en variant av så kallad hemskolning. Du som förälder (förmodligen) tar på dig ansvaret för att lära ditt barn det hens klasskompisar får lära sig hemma i (kalla) Sverige. 

Men hur då?, kanske du tänker. Jag är ju ingen lärare! För det första är det lättare att få detta beviljat i de lägre årskurserna. (Väldigt gissningsvis upp till och med årskurs sex). I din ansökan får du förklara och presentera för kommunen att du har en plan för hur du ska kunna ge dina barn den undervisning de enligt skolplikten skall ha. (Vad det är går att hitta på Skolverkets hemsida.) De vill förmodligen också veta hur du ska visa/avrapportera ditt barns utveckling. Komplicera inte till det på denna punkten. Hur brukar dina barn få presentera sina kunskaper i den årskurs de går? Genom projekt, egna böcker, uppsatser, någon kreativ presentation, ett fotoreportage eller varför inte en blogg eller vlogg?! Det kan räcka med nga timmar på förmiddagen eller närhelst det passar er i er nya ‘vardag’. Ett barn som får individuell och helhjärtad utbildning istället för den i ett klassrum där uppmärksamheten delas med kanske tjugo andra barn behöver förmodligen inte lika många timmar för att lära sig som hen hade behövt i den traditionella skolbänken. Och tänk på; matematik kan vara att handla och hjälpa till att räkna, geografi kan bli en del av er resa, historia kan vara godnattsagan och så vidare (måste självklart anpassas beroende på ålder). 

Det här passar den familj som vill och framför allt vågar tänka lite ‘outside the box’. Jag tror personligen att erfarenheten man kan få i praktiken och i andra kulturer är bra mycket större, engagerande och mer värdefull än den de hade kunnat få hemma i ett fyrkantigt (på sin höjd kvadratiskt) klassrum i Sverige. 

Jag tycker att en längre vistelse i en annan kultur är det absolut bästa du kan ge ditt barn. Inte bara för eventuell sol och bad, utan också för att de lär få en större förståelse för andra kulturer! 

Trevlig resa finisar – off you go (dags att börja planera ju!)

Pssst, för mer info om just din kommun sök på Google på skolplikt + ditt kommuns namn! 

One thought on “Vara utomlands länge med barn i skolåldern!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.