blogg

Tänk på detta om ditt barn opereras!

Med hjälp av skrattmedicin (lustgas), en fantastisk uppfinning, kunde man ta bort en av två katetrar och dessutom tvätta rent såret. Nu är liten uppe på benen igen och vi kan därför åka hem. 

Förhoppningsvis går allt bra, såret läker fint och liten behöver inte ha alltför ont. Den här gången vet jag lyckligtvis vad jag behöver med mig hem, vad jag måste fråga om och vad jag ska begära innan hemgång. Vid första operationen i början av året var vi ju noviser på området och då blev vi hemskickade vind för våg, utan information och utan sjukvårdskontakt och det blev verkligen katastrof. Ett praktexempel på hur det inte ska gå till, men precis så blir det (på Karolinska i alla fall) om man som förälder inte har koll. 

För er som har eller får barn på sjukhus eller till dig förälder som åker hem efter en operation vill jag ge följande tips: 

  • Be om ett fungerande (!!) nummer att ringa om något går fel, blir jobbigt, om ni undrar över något. OBS! även om ni får en folder med förtryckt information som känns förtroendeingivande så har i alla fall Karolinskas dagoperation vid dags datum fortfarande (sedan sex månader tillbaka åtminstone) ett icke fungerande nummer i sin hemgångsfolder.
  • Fråga om sårvård, byte av förband, vad är normalt och inte?!
  • Smärtlindring; vad och hur mycket kan ni ge och vad gör ni om det inte hjälper. (Jag varvar Ipren med Alvedon till Vincent för maximal smärtlindring utan recept.)
  • Återbesök; behövs ett sådant, kallas ni i sådana fall och när?
  • När du ringer och får prata med någon som ska återkomma, ta alltid fullständigt namn och ringer de inte tillbaka enligt överenskommelse (ta reda på när de ringer och när den personen slutar för dagen) så ring igen. Lite inte på att inga missar görs i sjukvården!

Tråkig lista att behöva skriva men oj så nödvändig!  

Kram på er. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.