blogg

Rockar du verkligen sockorna?

Idag rockar vi sockorna! Så klart. Precis som vi gör i hjärtat alla trehundrasextiofem dagar om året. Vi gör liksom ingen skillnad. Det är jättebra att dessa barn och vuxna uppmärksammas denna enda dag om året. Att idag får de vara annorlunda.Men nu ska jag vara lite hård, få er att sätta morgonkaffet i halsen och att vrida er obekvämt i flyktinstinkt. Men snälla, sitt kvar!

Att du rockar sockorna idag betyder absolut ingenting om du inte är accepterande de övriga trehundrasextiofyra dagarna om året. Det blir liksom lite som ett hån. Som om du bara rockar dina sockor för att själv känna dig duktig, utan att egentligen fundera mycket mer än så.

Det är nämligen så här. Verkligheten ser inte ut som den gör idag. Olika är tyvärr inte okej. Om alla ni som faktiskt rockar sockorna idag också hade det gjort resten av året, i hjärtat, i bemötandet, i vardagen, ärligt och innerligt – på riktigt. Då hade det varit mindre jobbigt att ha Downs Syndrom.

Men idag, och imorgon, i en lekpark nära dig, undviker en vuxen all kontakt och bemötande med pojken eller flickan som är annorlunda. Den vuxna föräldern drar “diskret” undan sitt barn för att slippa “”den jobbiga situationen” och för att slippa förklara. Den där pojken eller flickan med Downs Syndrom får leka ensam. Som vanligt. Precis som alla andra dagar. För det är tyvärr så det ser ut i Sverige idag. Tjugohundrasjutton. Olika är inte okej – inte i verkligheten!

Gå nu ut och var inkluderande individer och tänk en extra gång innan du tar av dig dina rockiga sockor ikväll.

Låt det här årets rocka-sock-dag göra skillnad – på riktigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.