blogg debatt

När slutade du ta hänsyn?

När man läser mina debattartiklar kan man ju lätt tro att jag är arg mest hela tiden och att jag är en sådan som retar mig på det mesta. Men det är bara en del av sanningen. Jag är också ganska positiv, glad, tror på att allt är möjligt, älskar att dansa när hälsan tillåter. Ganska vanlig med andra ord.

Detta till trots ska jag nu vara lite arg igen för jag kan inte för mitt liv begripa när folk slutade ta hänsyn. För mig är det en självklarhet så gott som alltid (om jag inte har en jävligt dålig dag, för det har alla, ibland) att titta mig omkring, möta andras blickar, kanske bjuda på ett leende, se om någon mer väntar på bussen eller tunnelbanan, fundera över om någon väntade innan mig eller av någon annan anledning borde få stiga på innan, låta avstigande gå av innan jag går på. Sådant där som man lärde sig som barn. Vanligt hyfs som min pappa förmodligen skulle ha kallat det.

Men det där är dessvärre ingen självklarhet alls längre. Kan inte finnas något annat land där jaget blivit så otroligt centralt att man inte ser någon annan. Det är bara jag, jag och jag. Hela tiden, alltid först, till mitt viktiga liv med mitt viktiga jobb. Ingen ser någon. Man rusar, puttas, trängs, stressar och gömmer sig bakom någon form av skärm. All kontakt med omvärlden undanbedes och därmed tappar man också respekten för andra.

Och det kan ju hända att det fungerar, om alla gör likadant och tycker att det är ett trevligt bemötande, men det driver mig till fullkomligt vansinne. Jag har bott utomlands i totalt närmare tio år och ingen annanstans har jag sett denna värsta sortens individualism i sin råaste form.

Vakna!

Låt barn och äldre gå på och av buss och tunnelbana först. Visa hänsyn till dina medmänniskor. (Det innebär att titta upp, möta andras blickar och se de som finns omkring dig.) Fråga om någon med barnvagn behöver hjälp eller underlätta genom att låta dem få existera utan att känna sig som samhällets stora börda. Ta inte dig själv på för stort allvar!

Och så vill jag bara påminna om att det finns ett ord i den svenska akademiens ordlista som fungerar ganska bra i de allra flesta sammanhang och det är ursäkta. Testa det! Ni kanske blir förvånande.

Slut på dagens utbrott, over and out,

Tvmorsan aka Linda Bergstrand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.