blogg

Miljövänliga barnkläder..?

När jag var gravid med Vincent kändes det, av någon oförklarlig anledning, väldigt viktigt att alla hans kläder skulle vara nya. Jag ville ogärna ärva kläder och köpte inget begagnat. Inget vidare miljötänk i det! 

Men när han väl kom till världen, och jag insåg hur mycket kläder barn behöver och hur otroligt kort tid de kan använda dem innan de blir små, så tog jag lyckligtvis mitt förstånd till fånga. Då började jag både köpa och sälja mycket barnkläder på Tradera och blev snabbt frälst. Det var ju fantastiskt! 

Idag, sisådär fem år senare, köper jag fortfarande mycket begagnat och gillar det av flera anledningar. När det kommer till främst ytterkläder är det dessutom väldigt ekonomiskt fördelaktigt. 

Men så var det ju detta med miljötänket. Jag har i ärlighetens namn ännu inte kommit till den punkten att jag aktivt söker ekologiska kläder. 

Men så kom ett eventuellt samarbete på tal och jag fick en massa information som jag varken hade en aning om eller tänkt på tidigare. Det visade sig att det är en hel vetenskap!

Vet ni till exempel att det existerar en GOTS certifiering? Det visste inte jag! GOTS (Global Organic Textile Standard) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar såväl sociala som miljömässiga krav. Och det är ju jättebra! Men vet man inte ens om dess existens är det svårt att göra medvetna val.

GOTS vill alltså göra det enklare för konsumenten att välja textilprodukter där det finns ett helhetstänk i kedjan. Kedjan i detta fall omfattar imponerande många steg så som till exempel odling, plockning, beredning och tillverkning. Det är ju grymt!

Jag har forskat lite och hittat små och stora butiker både i den fysiska handeln och online som erbjuder just GOTS certifierade barnkläder, så det visade sig heller inte vara särskilt svårtillgängligt. Nu när jag vet det, ska jag forska vidare! 

Puss på er!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.