flytta & bo utomlands

Hur ska vi försörja oss?

Det här blir av förståeliga skäl ett ganska allmänt inlägg, men jag ska ändå försöka ge er ett värdefullt inlägg på ämnet. 

Har ni redan idag ett jobb kanske det är ett sådant jobb som ni faktiskt skulle kunna behålla men jobba från annan plats? Erkänn att ni otaliga gånger jobbat hemifrån under vab, semester och kvällar, har du ett bra wifi så är det egentligen samma sak. När det gäller möten är det oftast inga problem att vara med på länk, men om det känns som en bra kompromiss och möjlighet för er kanske det går att komma överens om att ni är på plats på kontoret en gång var sjätte vecka till exempel. Om ni ser möjligheten att jobba från annan ort och gärna behåller ert jobb då tycker jag verkligen att ni ska ge det ett försök. Prata med chefen! Det värsta som kan hända är att ni får ett nej – och då har ni i alla fall försökt!

Är det däremot så att ni inte har turen att ha ett jobb ni skulle kunna utföra från ert nya land eller att ni kanske inte har något jobb alls, då är det nu det är dags att bli lite kreativa. Här kommer även er vilja att flytta avspeglas och det är ett ganska intressant test att ställas inför. Börja nu med att ställa er följande frågor och lista gärna upp svaren – det blir mycket mer tydligt då!

  • Kan jag tänka mig att byta bransch?
  • Kan jag tänka mig att ta ett jobb som har sämre status än det jag har i Sverige?
  • Hur mycket behöver jag/vi få in för att klara oss?
  • Vad har jag för kvaliteter/vad kan jag?
  • Skulle du kunna tänka dig att jobba som frilans eller egenföretagare?

Det kommer säkert inte som någon överraskning att löneläget i länder som Spanien och Portugal är mycket sämre än här i Sverige. Å andra sidan är det (eller rättare sagt, kan det vara) billigare att leva och bo. Det går förstås göra av med ofantligt mycket pengar även i dessa länder. Utgångspunkten måste alltså vara en budget utifrån vilken ni kan se hur mycket pengar ni behöver eller vill ha för att klara er per månad. Då vet ni också vilken typ av jobb ni måste fundera över. 

Om ni sitter inne på ett bra cv, språk och en attraktiv utbildning/titel så kanske det till och med är så att ni kan få ett bra och relativt välbetalt jobb (för landet) på ett internationellt eller stort nationellt företag. Om den lönen är tillräcklig för er så är ju det ett väldigt bra alternativ.

I de allra flesta fallen kommer ni som planerar att flytta permanent behöva en inkomst och med största sannolikhet kommer ni att behöva jobba frilans eller som egenföretagare mot Sverige eller inom turism, bygg och konstruktion eller liknande. Ni måste alltså våga, ännu en gång! 

Idag är vi ganska många som försörjer oss online på olika sätt och mer om det kommer jag att skriva i ett senare framtida inlägg, men i dagsläget finns det inte.

Mitt sista, men absolut inte sämsta, råd är att ni ska vara kreativa. Tänk outside the box! Och fundera noga när ni lägger upp er budget vad ni verkligen behöver och vad ni skulle vilja ha (alternativt vad ni vägrar att leva utan). En sådan här förändring kommer i de allra flesta fall att innebära en hel del uppoffringar av olika slag, speciellt till en början, men ni får tillbaka så otroligt mycket mer och ni får framför allt leva er dröm!

Hoppas att även detta inlägget var till någon hjälp.

One thought on “Hur ska vi försörja oss?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.