flytta & bo utomlands

Hitta boende utomlands!

När ni nu väl bestämt er (jag skriver i er som er mina läsare, inte er som i ett parförhållande, är själv ensamstående och det fungerar alldeles utmärkt – ville bara förtydliga det!) för att flytta dyker första frågan upp – var ska vi bo!?! Då syftar jag på processen att hitta bostad, inte valet som vi tjatat så mycket om nu. 

Det första ni måste göra och kanske redan gjort är att bestämma er för om ni ska hyra eller köpa. Om ni inte redan har varit väldigt mycket på platsen ni flyttar till så råder jag er att hyra till en början. Då ger ni er själva en chans att känna på ert nya land och titta runt ordentligt för att hitta det område som passar just er bäst. Här har ni förstås valet att bara boka något för en kortare period eller kanske försöka hitta  ett boende där ni kan bo ett år innan ni säkert bestämmer om ni vill köpa i nya landet. Här finns inga rätt eller fler, bara ännu fler beslut. Air bnb har en hel del att erbjuda, men beroende på område och land är det mer eller mindre dyrt. På vissa ställen i Spanien har Air bnb drivit upp priserna något extremt och ibland är det nästan billigare med pensionat, hotell eller lägenhet hyrd via någon annan sida

Jag har bott många år i Spanien både innan jag fick barn och sen tillsammans med Vincent. Därför är min kunskap vad det gäller just Spanien extra stor och där känner jag mig ganska säker på mycket – eller det mesta! I Portugal har jag ett intresse och därför ger jag även lite specifika tips just om Portugal, men annars får ni själva hitta era sätt till bostad i det nya landet. Rent generellt kan man säga att det alltid går att kontakta lokala mäklare, som ofta både hyr ut och säljer. (Hittar dem gör ni förstås genom vårt virtuella uppslagsverk Google.) Tänk på att mäklare och agenter oftast tar ut en månadshyra i arvode och kanske fler avgifter, som ni skulle kunna undvika genom att hyra privat. Det finns självklart också sidor likt Blocket och det kommer jag till mer specifikt längre ner i inlägget.

Just angående att hyra via agentur, vill jag höja ett uppmärksamhetens finger. Det kan säkert vara olika på olika plaster, men försäkra er om vad som gäller innan ni skriver på något kontrakt. När jag slutligen bestämde mig för att hyra genom agentur gjorde jag det i tro om att det innebär en större säkerhet. Man betalar ändå för tjänsten och man träffar en förmedlare som man förhoppningsvis får förtroende för. I efterhand, när det blev problem i lägenheten jag hyrde, fick jag reda på att förmedlarens / mäklarens roll inte riktigt var den som jag hade tagit för givet. Istället fick jag förklarat för mig att förmedlarens enda uppgift var just att förmedla kontakten och allt därefter var mellan mig, hyresgästen, och hyresvärden. Agenturen skulle egentligen inte hjälpa till med någonting som eventuellt uppkom efter själva förmedlingen och kontraktskrivande. Hyra betalades direkt till hyresvärden, eventuella fel och tvister var saker mellan oss – i inget mer skulle agenturen finnas behjälplig. Viktigt att förtydliga vad som gäller från början!

Jag ger samma tips här som jag gav i ‘Flytta utomlands steg 2’ – leta gärna upp en eller flera facebook-grupper där ni kan fråga och be om råd av andra svenskar eller expats som redan tagit steget ni är på väg att ta. 

När det gäller att leta bostad i Spanien så står Idealista och Fotocasa högt upp på listan över var man bäst hittar bostad och det är också de två sajterna jag väljer att rekommendera. Idealista är min personliga favorit! Ni kommer direkt märka att här har ingen lagt ner tid på homestaging och fina bilder, det är snarare regel än undantag att det är rörigt på bilderna, att den som tagit bilderna syns i badrumsspegeln och att många bilder ligger åt fel håll. Men. Det är bara att vänja sig, så är det! Ingen idé att haka upp sig på eller ännu värre förlora energi på att förvånas över, det här är bara en sak av flera i en lång rad av olikheter ert nya land kommer att bjuda på – just embrace them!

Även i Portugal fungerar Idealista, men det finns några fler som bör nämnas. Dessa har jag själv inte så mycket erfarenhet av, men jag har läst på bloggen Mitt Portugal om detta och delar därför länken dit direkt. För er som funderar över Portugal, så har ni en guldgruva av information i den bloggen.

Hoppas att detta var till någon hjälp – här hittar ni tillbaka till ‘Flytta utomlands steg 1‘ och ‘Flytta utomlands steg 2‘.

One thought on “Hitta boende utomlands!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.