flytta & bo utomlands

Flytta utomlands steg 2

Ni kanske minns att jag i förra inlägget avslutade med att säga att ‘nu är det bara att fatta ett beslut!’ Ja just det tänkte ni säkert och kände er precis lika ovetandes och osäkra som innan ni läste inlägget. Lugn, det är normalt!

Jag tar för givet att när ni nu läser detta så har ni gjort era listor och ni har bestämt er för en plats eller ett område. Att våga är så olika för alla, men jag antar att den stora rädslan ligger i ovissheten – och den måste ni lära er att älska och bemästra och se som en del av charmen med utmaningen. Om oron ligger i att inte säkert veta hur ni ska försörja er då föreslår jag att ni klickar er in på detta inlägget istället och kommer tillbaka hit lite senare. Det är inget misslyckande, bara ett litet sidospår som är bra att ha löst innan man kommer hit. 

Bestämma er kan ni göra när ni vet vart ni ska och när ni vet om detta är en temporär flytt på ett år eller en permanent flytt. Oavsett kommer dessa inlägg att hjälpa er, men jag kommer från och med nu att utgå ifrån att ni planerar en permanent flytt. Det är också fördelaktigt om ni har en plan för er försörjning, om ni inte har så pass mycket buffert att ni kan ta det som det kommer och ge det tid förstås. 

Så – bestäm er och ta beslutet!

Nu ska ni göra en tidsplan, gärna så realistisk som möjligt. Eftersom att jag gillar listor så kommer en här som jag tycker att ni kan följa ganska slaviskt, men kanske behöver ni ändra ordning på dem:

  1. Bestäm avresa och datum för flytt!
  2. Säg upp eller planera för när ni måste säga upp, hyra ut eller sälja er nuvarande bostad.
  3. Boka era flygbiljetter. 
  4. Bestäm er för om ni ska sälja allt eller ta med bohaget till ert nya land.
  5. Boka flyttransport och ta in offerter från fler firmor. Glöm inte att planera när era lådor ska hämtas, det tar ett tag innan de når er destination. 
  6. Börja packa eller rensa och sälja eller ge bort i tid!
  7. Säga upp barnens förskole- eller skolplats. (Alternativt ansök om hemskola.)
  8. Hitta bostad i nya landet! (Har skrivit mer ingående om detta här.)

Alla dessa punkter sätter ni upp på en tidslinje eller tidsplanering så att ni säkert vet att allt ni behöver göra verkligen blir gjort. Och i tid. Sedan är det bara att jobba mot ert mål och räkna ner! Jag rekommenderar också att ni, gärna tillsammans med barnen, laddar hem någon app eller språkkurs och börjar bekanta er eller rent av lära er lite av ert nya språk. Tro mig, det är så viktigt och ger er ett rejält försprång. 

Ni kan med fördel söka grupper på facebook där ni kan få råd och tips från andra svenskar och expats. Var kreativa och sök på svenskar i… till expempel eller på engelska om ni vill ha en bredare bild. 

Lycka till – nu är ni ännu ett steg närmre er dröm!

2 thoughts on “Flytta utomlands steg 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.