blogg flytta & bo utomlands

Flytta utomlands steg 1

Drömmer du om att lämna Sverige och leva ett enklare och varmare liv någon annanstans? Är du avundsjuk på de som redan tagit steget? Tror du att barn och familj begränsar dig och helt enkelt gör dina drömmar omöjliga att uppfylla? 

I det här inlägget hjälper jag er genom steg ett i att flytta utomlands.

Det grundläggande i den här fasen är att samla information, våga (!) och slutligen bestämma sig. Det kan ju för en del låta som en enkel process, medan det för andra är redan här resan tar slut. Många, och nu kommer jag att utgå från ett mamma- och familjeperspektiv, tror att det är omöjligt och att det när barnen väl börjat skolan är för sent, men så är det faktiskt inte. 

Det absolut första är att bestämma sig för var man vill flytta. Många vet det redan och en del väljer mellan flera platser och länder. Då är det en bra idé att utgå ifrån vad som är viktigt för er i ert nya hemland. Lista upp det som landet måste ha, uppfylla eller kunna ge er för att det ska fungera för just er. För mig såg och ser den listan ut så här:

  • Bra skola för Vincent, helst inhemsk alternativt privat subventionerad.
  • Bra sjukvård.
  • Varmt året om (aldrig under 15 grader!)
  • Relativt billigt att leva; hyra och mat.

Om jag hittar en plats som uppfyller de här kriterierna så har jag det jag anser absolut nödvändigt. Utöver den här listan har jag även gjort en andra lista med önskningar som gärna får uppfyllas, men som inte är absolut nödvändiga:

  • Spansktalande land (då vi redan kan språket)
  • Inom Europa (närhet till släkt och familj så att de kan hälsa på och vi komma hem, till rimligt pris)

Det är lika bra att jag redan nu släpper den första bomben, precis som i Sverige kommer ni aldrig, inte heller i ert drömland utomlands, att hitta ett ställe som är perfekt. Det är med land lite som med människor. Ingen är flawless liksom. Det gäller att hitta en plats som man tycker kan ge en det man saknar idag, eller för den delen har för lite av, och utifrån listan värdera och väga för och emot. Ett annat bra tips, som kanske är lättare sagt än gjort, är att inte vara så förbannat svensk! (Ber om ursäkt för om ni just satte kaffet i halsen.) Detta beror självklart på lite var man vill, men merparten av de svenskar som lämnar Sverige söker efter värme och med den kommer oftast en ganska annorlunda kultur, som jag personligen tycker är fantastiskt befriande. Allt behöver inte vara så jäkla perfekt! Det ligger ingen prestige i att ha de dyraste köksskåpen och möblerna.  Det är inte lika viktigt med struktur till förbannelse (inte ens när man har barn) och man vågar njuta av livet varje dag. 

Låt oss nu säga att du kommit fram till det land du vill flytta till, kanske till och med område. Har du kommit fram till två länder du fortfarande står och väljer emellan så finns det egentligen bara en sak att göra; samla lite mer information om det är nödvändigt och sedan väger ni fördelar mot nackdelar. Platsen som uppfyller flest punkter på måste-listan och eventuellt med kombination av någon eller några punkter från önskelistan är rätt plats för er! Känns det ändå inte rätt så måste ni ta redan på varför. Säger magkänslan något annat så är det för att ert hjärta redan har en favoritplats och trots att den inte uppfyller alla era punkter så finns där en känslomässig koppling som är starkare än förnuftet. Den konflikten är jobbig, men lite krasst så måste beslutet fattas i alla fall och då får man välja att kompromissa eller våga prova den plats som i stort faktiskt uppfyller det ni vill.

Nu återstår ‘bara’ att våga och fatta ett slutgiltigt beslut. Och det är förstås inte så bara, men mer om det i nästa inlägg!

Lycka till!

One thought on “Flytta utomlands steg 1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.