blogg

De gör mig lite bättre!

Bland våra vänner finns det speciellt en familj vi umgås extra mycket med. Vi delar i stort samma tankar och idéer om hur vi vill leva våra liv och vad vi vill för våra barn. 

Skillnaderna är att de är veganer och väldigt medvetna om allt som har med miljö och hållbarhet och göra och det går inte en gång då vi ses utan att de lär mig eller får mig att tänka och fundera över något nytt. 

Så idag vid frukostbordet, efter en natt hos dem, tittar pappan i familjen på Vincents frostdrickflaska i plast. Han vänder på den och jag inser att nu kommer jag få lära mig något nytt igen. (Och jag som fortfarande inte tagit igen mig efter filmerna som bevisar varför man bör vara vegan.)

Plast! Jag vet ju att det kan vara farligt, men jag har i ärlighetens namn aldrig funderat över det mer ingående än så. Jag överkonsumerar inte plast, men jag har heller inte tagit reda på mer för att undvika det värsta. 

Nu vet jag i alla fall lite mer! På all plast som är husgeråd finns tydligen en figur under som ser ut som en klocka. Den går precis som en vanlig mellan ett och tolv och den siffra pilen pekar på visar just den plastens “klassificering”. 

Under Vincents flaska stod det elva. Mycket sämre kan det inte bli. (Om det inte är tolv då.) Pappan behövde inte säga mycket mer. Han visade alternativ på flaskor gjorda i bättre material och tipsade även om en sida där man kan finna bra produkter för barn. 

Väl hemma finner jag mig själv gå igenom skåpets alla husgeråd i plast och jag inser att det är blandad kompott. På ännu en flaska med Frostmotiv läser jag siffran tolv.

Snart googlar jag vidare på temat och inser att det finns väldigt mycket att lära och att nu har han sått ännu ett frö. 

Och hur jobbigt det än är att behöva se sanningen i vitögat, så är det så skönt med vänner som på ett smart, roligt, intressant och bra sätt gång på gång försöker göra mig till en lite bättre och mer medveten person. Och dessutom lyckas de påverka mig att ändra mig, lite eller mycket, i rätt riktning. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.