blogg

Är du kille eller tjej?

Den frågan har Vincent fått höra sedan han började skolan i höstas. Tydligen är det redan i så låg ålder som förskoleklass viktigt att kunna placera andra i fack – och det gör mig uppriktigt ledsen.

Den enda som möjligtvis ska placera min son i något fack, är han själv. Om han i framtiden vill det, av en, flera eller ingen anledning.

Jag antar att Vincents val av kläder väcker en osäkerhet hos andra barn (och vuxna?) som är jobbig att handskas med. Vincent får själv bestämma vad han vill ha på sig och oftast innebär det något rosa eller något som andra skulle kalla typiskt tjejigt. Ibland kan det vara något med Batman eller Super Mario. Sin silvriga handväska däremot, den vill han fortfarande inte riktigt visa.

Idag berättade han att han i början av sin klänning-debut var orolig för att någon skulle skratta åt honom. Det gjorde de inte, däremot berättade de för honom att klänningar bara var för tjejer (läs om det här). Det satte spår som han kämpar med fortfarande.

Idag när jag hämtade Vincent hade han hittat ett rosa hårspänne som han adopterat till sitt eget och han frågade mig om jag var säker på att det var okej att han använde sådana. Mitt svar behöver jag förhoppningsvis inte ens redogöra för (självklart!). På vägen hem undrade han sedan om inte flickor också kunde ha snoppar…

Jag försöker förklara så sanningsenligt och okomplicerat som möjligt och jag tror att jag lyckas ganska bra. Med mig är han trygg i att vara den han vill och klä sig i det han önskar, men världen utanför är kallare (och det är han väl medveten om).

Kille, tjej, transsexuell eller icke-binär spelar ingen roll för mig. Hans lycka däremot är det viktigaste som finns (och jag ser när och med vilka attribut han lyser upp).

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.